Malediven onder water

Bestemmingen 04 dec 2009
Malediven onder water

Onlangs wezen wij de lezers van VakantieNieuws op het uittesten van een nieuw resort op de Malediven. Wie zich nog niet heeft ingeschreven als Malediven tester kan dat nog tot vandaag doen. Als de opwarming van de aarde namelijk zo door gaat, dan vrezen deskundigen dat de Malediven eind deze eeuw zijn verdwenen.

Net boven de zeespiegel

De eilandengroep ligt momenteel maar 1,5 meter boven de zeespiegel. Als het zeeniveau zal gaan stijgen, dan blijft er niets meer over van het 320.000 inwoners tellende land. “We kunnen ons geen gemiste kansen veroorloven. Wij bevinden ons in de frontlinie”, aldus Amjad Abdulla, die namens de Malediven en 76 andere arme landen de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen leidt.

400 miljard euro voor klimaatverandering

Jaarlijks is er zeker 400 miljard euro nodig voor arme landen die zich aan moeten passen aan klimaatverandering volgens Abdulla. Op de Malediven moeten er vijftig eilanden opgehoogd worden, wat zeker 2 miljoen per eiland kost. Volgens de voorspellingen zullen er ook vaker natuurrampen voorkomen. De noodhulp bij natuurrampen kan aardig wat geld gaan kosten. In andere landen is het tevens nodig om bijvoorbeeld dijken aan te leggen. Er moeten dus een hoop maatregelen genomen worden, maar daar is wel geld voor nodig.

Geld beloofd, maar niet overgemaakt

Rijke landen beloven keer op keer geld over te maken om arme landen te helpen de klimaatproblemen op te lossen. Maar het beloofde geld wordt vaak niet overgemaakt.

“Elke keer als de EU een bedrag toezegt, wordt er uiteindelijk minder overgemaakt. Op deze manier komen veel arme landen ontzettend in de problemen. Mensen in arme landen zijn niet gek. Dit soort beloftes niet nakomen is zeer frustrerend ”, aldus Amjad Abdulla.

Uit een rapport van de BBC bleek eerder dat rijke landen in 2001 toegezegd geld nog steeds niet hebben overgemaakt. Tot 2008 zou er ongeveer 1,6 miljard dollar gestort worden, maar uiteindelijk kwam er maar 260 miljoen dollar op de rekeningen van klimaatfondsen terecht.

Klimaatfonds voor arme landen

“Het zou voor de rijke landen makkelijk zijn om alleen ons te helpen. Maar dat zou niet eerlijk zijn. Er moet een goed gevuld, wereldwijd fonds komen waar alle arme landen uit kunnen putten”, aldus Abdulla. In Kopenhagen is de oprichting van zo’n fonds dan ook onderwerp van discussie. ”Maar ze moeten over de brug komen, anders raakt het vertrouwen in wereldwijd geldende verdragen kwijt.”

Oorzaken moeten ook aangepakt worden

Niet alleen geld staat centraal tijdens de betoog van Abdulla. Hij vindt dat er ook ambitieuze doelstellingen moeten komen om uitstoot te verminderen. “Hoe meer broeikasgassen er vrijkomen, hoe meer gevolgen er zijn. We moeten ook de oorzaak aanpakken”, stelt hij. De G77, die Abdulla vertegenwoordigt, zal volgens hem hoe dan ook het verdrag van Kopenhagen onderschrijven. “Iets is tenslotte beter dan niets, al is het onder de maat.”

Vergaderen onder water

In oktober stond de Malediven al in de belangstelling doordat de regering onder water vergaderde. Hiermee wilde zij de aandacht vestigen op de stijging van de zeespiegel. Voor het oog van de camera’s van de nationale televisie sprong president Mohamed Nasheed voor de kust van het eiland Giridushi als eerste in de oceaan, gevolgd door de andere leden van de regering. Zij riepen in een resolutie de wereld op maatregelen te nemen om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te verminderen.

← Ook Monaco ‘voelt’ economische crisis Istrië populair bij Nederlanders →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Een reactie

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam