Succesvol kerstshoppen?

Overig 10 dec 2010
Succesvol kerstshoppen?

De leukste periode staat volgens velen staat weer pal voor de deur. Kerstkramen, kerstwinkels en vele versieringen fleuren de winkelstraten van de grote steden op. Veel mensen shoppen en kopen er tijdens de kerstperiode lustig op los. Maar hoe bepaal je nu wat te kopen? Hoe voorkom je dat je met allerlei spullen thuiskomt, die je achteraf niet wou kopen? In dit artikel een aantal belangrijke tips.

Impulsaankoop

Voor de winkels betekent kerst een periode om te verkopen. Zij willen dat jij hun producten koopt. Hiervoor gebruiken zij vele technieken om je te verleiden een product te kopen. Een product in een impulsreactie kopen is snel gedaan.

Tips kerstshoppen

  • Onthoudt dat reclame, advertenties, afbeelding en foto’s inspelen op je emoties. Foto’s van gelukkige kinderen, prachtige decoraties en feesten associëren ons met datgene wat we willen. Daardoor is de koop van een artikel vaak snel gedaan.
  • Probeer de eigenschappen van een product dat je wil kopen te testen. Koop je het omdat het op tv of in een tijdschrift als een prachtig product wordt beschreven, of ziet het er in de winkel uit als een goed product.
  • Als je iets koopt sta er dan zowel rationeel als emotioneel achter. Vaak worden producten in een impulsreactie gekocht. Zie je een leuk product en wil je het kopen? Loop dan eerst nog even rond in de winkel voor het daadwerkelijk te kopen. Voor grote aankopen geldt dat het verstandig is om minstens drie dezelfde producten te vergelijken.
  • Vaak stellen we bepaalde merken van artikelen boven andere merken. Dit geldt zowel voor schoenen als voor servies als voor kleding. De indruk wordt gewekt dat het ene merk beter is dan het andere. Vergelijk de prijs en werkelijke kwaliteit alvorens een product te kopen om het merk.
  • Een etiket, benaming of aanduiding kan emoties oproepen. Als er candy op een reep staat is het vaak niet positief. Staat er energie-reep op dan is het wel goed. Houdt in gedachten dat marketing en reclame ervoor zorgen dat je snel iets koopt, omdat het aantrekkelijk lijkt.
  • Vraag je af of je het product, als je met je pinpas of creditcard koopt, ook met contant geld zou kopen? Een aankoop met creditcard en bankpas is vaak snel gedaan tijdens kerst. Mensen dringen zichzelf vaak op om producten te moeten kopen.

Verantwoord besteden

Vergeet niet dat eten, drinken, reizen en het versturen en bijwonen van kerst ook geld kosten. Het is gemakkelijk om meer uit te geven dan je van plan was. Vooral op de grote kerstmarkten in Maastricht, Sittard, Valkenburg en Dordrecht zijn aankopen snel gedaan. Stel jezelf de bovenstaande vragen af tijdens een aankoop. Op deze manier koop je alleen de producten die je wil kopen.

← 5 tips om te besparen op je reisverzekering Kom naor Antwerpen, jonguh! →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

2 reacties

  1. Fok Mi Heart
    10 december 2010 om 15:05

    Gewoon niets kopen, dat is het voordeligste en aan het einde van je salaris heb je niet het idee nog een stuk maand over te hebben.


    • Linda
      10 december 2010 om 17:15

      Aan het einde van je salaris heb je een stuk maand over! Wat bedoel je daar nu mee.


Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam