Istrië populair bij Nederlanders

Bestemmingen 01 dec 2009
Istrië populair bij Nederlanders

Het schiereiland Istrië wordt steeds populairder bij de Nederlanders. Afgelopen zomer hebben 150.000 landgenoten hun vakantie in deze Kroatische streek doorgebracht. Dat komt neer op een stijging van drie procent ten opzichte van vorig jaar, wat in de huidige omstandigheden een goed resultaat is. Dit is dan ook één van de redenen waarom wij een graag geziene gast zijn in Istrië.

Campings erg in trek

De vakanties in Istrië brengen wij graag door op de campings aldaar. Binnen Kroatië heeft Istrië de meest ontwikkelde

campings. De provincie heeft de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd in het campingaanbod en dat is terug te zien aan de hoge kwaliteit van de campings. Relatief gezien heeft Istrië de meeste campings van Kroatië.

Groot aanbod privéaccommodaties

Behalve campings biedt Istrië ook genoeg andere overnachtingsmogelijkheden zoals hotels, appartementen en vakantiehuizen. De accommodaties zijn te huur in verschillende prijsklassen en er is veel diversiteit. Hierdoor is het mogelijk een groter en gevarieerder publiek te bedienen. Opvallend is het grote aanbod aan privéaccommodaties die vaak gerund worden door families. De privéaccommodaties zijn er in vele soorten: privé appartementen, boetiekhotels of agrotoerisme.

Tevens is het aanbod aan vakantiehuizen de afgelopen jaren uitgebreid. Met name de vraag naar villa’s en landhuizen is de afgelopen jaren fors gestegen. Hierdoor zijn er de komende tijd nog meer uitbreidingen te verwachten in deze luxe categorie accommodaties.

Goedkoop vertoeven

Met name de goede prijs/kwaliteit verhouding is wat de meeste Nederlanders aanspreekt aan Istrië. Maar ook het authentieke en kleinschalige karakter is voor velen een goede reden om af te reizen naar deze streek. Afgelopen zomer boekten de Nederlanders vijf procent meer overnachtingen dan vorig jaar. Ook daarom zien de Istriërs ons ieder jaar graag terug.

Meeste Nederlandse toeristen in Kroatië kiezen voor Istrië

Istrië is het grootste schiereiland in de Adriatische Zee. Het behoort tot Kroatië en ligt tussen de Golf van Triest en de Kvarner Baai. Door het milde klimaat kun je zorgeloos genieten van zon, zee en strand. Bijna de helft van de 300.000 Nederlandse toeristen die naar Kroatië op vakantie gaan kiezen voor Istrië. Bekende historische plaatsen als Pula, Rovinj en Poreč zijn belangrijke trekpleisters.

Naast de kust is ook het binnenland van Istrië nu in opkomst. De wijnroutes, middeleeuwse vestingsteden, lange fietspaden, het agrotoerisme en de culinaire hoogstandjes in de groene heuvels en bergen bieden een authentieke vakantie ervaring.

Istrische truffels uit Motovun

In het midden van Istrië ligt het stadje Motovun, waar de Istrische truffels vandaan komen. In de bossen rondom de stad groeien veel truffels vanwege de bijzondere samenstelling van de grond. Er bevindt zich hier namelijk schimmelig goud onder de grond, dat een ideale bodem is voor de heerlijkste truffels.

Wanneer je Motovun binnenkomt vanaf Levade kom je langs een sculptuur van de grootste truffel die er ooit is gevonden in het gebied. Ieder weekend is er tevens een traditionele truffelmarkt. Het is dus zeker de moeite waard om dit stadje te bezoeken tijdens het truffelseizoen. Truffelgerechten zijn hier namelijk nog altijd goedkoper dan in andere Europese landen en veel restaurants hebben ze tijdens het seizoen gerechten op de menukaart met truffels erin verwerkt.

← Malediven onder water Vakantiebestemming? Wees er snel bij →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

3 reacties

 1. De Vakantieman
  1 december 2009 om 20:12

  Ja leuk dat Istrië. Is zeker een gebied dat in opkomst is. Super dat jullie hier aandacht aan besteden.


 2. raymond
  9 januari 2010 om 11:15

  absoluut waanzinnige vakantie bestemming, super mooi land alleen…. die prijskwaliteit verhouding vond ik erg slecht… het aanbod in restaurants was amateuristisch, de prijzen veel te hoog en in supermarkten zijn de prijzen bijna 30% hoger dan bij ons!!! ik was voor 10 dagen veel duurder uit dan in italie of spanje!!! het lijkt niks te kosten met die gekke kuna, maar als je thuis komt reken het maar na!! groetjes ray..


 3. Bram
  21 mei 2010 om 13:09

  Istrië is prachtig maar heb toch de voorkeur voor Dubrovnik en omgeving. Iets minder ‘Nederlands’ dan I. Maar al met al is Kroatië natuurlijk een schitterend land! Helaas alleen niet zo goedkoop meer.


Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam