Hotelprijzen stijgen in 2010

Hotels 20 sep 2010
Hotelprijzen stijgen in 2010

De prijzen van hotelkamers zijn in het tweede kwartaal van 2010 wereldwijd met 2 procent gestegen ten opzichte van 2009. Wanneer er naar Europa wordt gekeken, laat het onderzoek zien dat de prijzen gemiddeld met 1 procent zijn gestegen. De statistieken in Nederland lieten maar liefst een stijgingspercentage van 4 procent zien. Dit blijkt uit cijfers van de Hotel Price Index (HPI).

Tekenen van herstel hotelprijzen

Mogelijk zijn dit de eerste tekenen van herstel, de bodem lijkt namelijk te zijn bereikt in het eerste kwartaal van 2010. Daarnaast valt er voor het eerst sinds 2007 een stijging te zien.

Resultaten uit het onderzoek

  • De gemiddelde kamerprijs in Nederland is 117 euro in het tweede kwartaal van 2010.
  • Nederland is met deze prijzen een Europese middenmoter (9e plek) – De duurste landen in Europa zijn Zwitserland, Rusland en Noorwegen.
  • Amsterdam is met een gemiddelde prijs van 123 euro de duurste Nederlandse stad.
  • Den Haag zag de kamerprijzen van hotels met 6 procent dalen.
  • Zuid Afrika ondervindt de positieve gevolgen van een WK voetbal in eigen huis. In Johannesburg stegen de prijzen met 12 procent, waar in Kaapstad zelfs 54 procent meer werd betaald als in dezelfde periode vorig jaar.
  • In Oost-Europa ervaart men moeilijke tijden. In veel steden zakten de prijzen namelijk met meer dan 10 procent.

Grote verschillen prijzen binnen- en buitenlandse hotels

Interessant om te zien is dat er grote verschillen zijn tussen de prijzen die men betaald voor een hotel in binnen- en buitenland. Zo blijkt een Amerikaan de hoogste gemiddelde prijs te moeten betalen in het buitenland. (125 euro). Dit in vergelijking tot het binnenland waar slechts 88 euro voor wordt betaald.

Nederlanders lijken daarbij echte onderhandelaars, als een van de weinige landen geven we evenveel uit aan zowel binnen als buitenlandse hotels (104 euro). Het gemiddelde blijkt verder sterk af te hangen van de hotelprijs die men in eigen land betaalt. Zo betalen Noren gemiddeld 143 euro binnenlands, terwijl op reis in het buitenland slechts 118 euro wordt betaald.

Ondanks de wereldwijde stijging van de prijzen valt er nog veel leegstand te zien bij hotels. Daardoor kan een vakantieganger met enig zoekwerk nog altijd voor een lage prijs een hotelkamer vinden. Een goede voorbereiding kan dus veel geld schelen.

← Duurste hotels staan in Amsterdam Hotels worden duurder →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam