Gevolgen aanslag Barcelona voelbaar

Steden 21 aug 2017
Gevolgen aanslag Barcelona voelbaar

Het is altijd afwachten wat voor gevolgen negatief nieuws voor een bepaalde vakantiebestemming heeft. Soms is er sprake van een jarenlange terugval in het aantal toeristen, soms is er sprake van een effect op korte termijn. Zo zijn Brussel en Parijs nog steeds niet terug op het oude niveau wat betreft het aantal toeristen, terwijl de aanslagen in Brussel bijvoorbeeld al bijna anderhalf jaar geleden geweest zijn en er in heel Frankrijk ook geen aanslagen van betekenis geweest zijn dit jaar. Nu het als veilig beschouwde Spanje vorige week getroffen is door aanslagen is het afwachten wat het effect op het toerisme daar zal zijn.

De eerste shock van de aanslagen in Barcelona en Cambrils is verwerkt en je merkt dat de media nu bezig zijn de balans op te maken. Rondvraag bij de touroperators levert nog geen duidelijk beeld op. Ze blijken veel telefoontjes en e-mails te krijgen van klanten die geboekt hebben of nog willen boeken, maar van een duidelijk negatief effect op het aantal boekingen is nog geen sprake wordt in het algemeen gezegd. navraag bij Barcelona-sites levert een duidelijker beeld op. Zo was er bij de bezoekersaantallen van de site Alles over Barcelona alleen op zaterdag een dip te zien ten opzichte van een normale zaterdag. Zondag lag het aantal bezoekers alweer op hetzelfde niveau. Hetzelfde geldt voor een andere populaire Barcelona site: Barcelona voor beginners. Bij Top 10 bezienswaardigheden, de marktleider in Nederland als het neerkomt op overzichten van de populairste bezienswaardigheden per bestemming, is een soortgelijk beeld te zien: een lichte daling op vrijdag, een duidelijke dip op zaterdag en een herstel op zondag voor de Barcelona-pagina van deze site.

Minder tickets

Wat alledrie de sites wel duidelijk merken is de tijdelijke terugval in het aantal verkochte entreetickets voor populaire attracties zoals Sagrada Familia, Park Güell en de hop-on-hop-off bussen van Barcelona. Hierbij liggen de aantallen de afgelopen dagen duidelijk lager dan normaal. Of dit toeval is of dat dit komt door de aanslagen is lastig te zeggen. De verkoop van entreetickets is sowieso nooit erg constant, waardoor er sprake kan zijn van toeval. De toekomst zal het leren of Barcelona en andere bestemmingen in Spanje de komende tijd minder populair zullen zijn door de aanslagen.

← Antwerpen erg populair deze zomer Ontkomt Venetië aan een aanslag? →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam