De beste spabestemmingen

Handige tips 06 apr 2011
De beste spabestemmingen

Steeds meer hotels hebben tegenwoordig een spa in de aanbieding. Waarom eigenlijk en wat is dat precies?

Stukje geschiedenis

Het woord ‘spa’ is niets anders dan de plaats in de Ardennen, zonder hoofdletter. Die plaats is, zoals bekend, befaamd om haar geneeskrachtige bronwater en heilzame kuurbaden. De geneeskrachtige werking van het ijzer- en koolzuurhoudende water van Spa was al in de zestiende eeuw bekend. In 1764 werd de eerste badinrichting gebouwd en kreeg de stad bekendheid als kuuroord. In 1774 ging in Spa het eerste casino van Europa open. Later werd Spa zo bekend dat het woord ‘spa’ in het Engels ‘kuuroord’ ging betekenen. Dat Engelse woord zien we nu opduiken in het toeristische jargon in het kader van de trend om zogenaamde ‘wellness’-voorzieningen aan te bieden. Meestal betekent het gewoon dat een hotel een schoonheidssalon, massagetafel en/of zwembad met sauna en stoomcabine heeft.

Vanwaar de opkomst van de spa als bestemming, althans als voorziening, in een tijd dat het originele Belgische Spa zijn glorietijd alweer jaren achter zich heeft? (Waarbij moet worden opgemerkt dat er natuurlijk nog een Spa is, namelijk het bekende watertje dat in flesjes als rood – met koolzuur – en blauw – plat – wordt verkocht en dat nog steeds uit de bron in de Ardennen stroomt.

Huidige ‘spa-trend’: Thailand

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor ontspanning in een luxe hotel met spa in de strijd tegen stress en vermoeidheid. Volgens boekingssite Hotels.com is zelfs de kuurstad Spa zelf weer in opkomst als bestemming. Maar waar het echt hard gaat is in Thailand. Van luxueuze resorts en kuuroorden tot massagesalons in de straten van Bangkok, in Thailand vind je altijd een plekje om even tot rust te komen. Thailand belooft een van de belangrijkste spabestemmingen ter wereld te worden dankzij relatief lage prijzen en het feit dat de Thai lichaamsverzorging tot een ware kunst hebben verheven. Sommige behandelingen richten zich voornamelijk op ontspanning door middel van massage, kruiden- en modderbaden, aromatherapie, en hand- en voetverzorging. Deze behandelingen zijn van korte duur en in het hele land volop te vinden.

Ook zijn er behandelingen die enkele dagen of zelfs weken duren. Denk aan programma’s voor gewichtsverlies, stressvermindering of om te stoppen met roken. Vaak staan deze behandelingen onder toezicht van een medisch specialist. Thailand heeft ook een goede reputatie op het gebied van ziekenhuizen en plastische chirurgie.

Verder vind je Thaise spa’s waar je complete meditatiecursussen kunt volgen. Dit zijn meestal traditionele instellingen die werken met natuurlijke producten uit eigen tuin of van de lokale markt.

Daarnaast zijn er veel resorts en hotels met spafaciliteiten; wellnessarrangementen, sauna, zwem- en kruidenbaden, fitnessapparaten en een gezonde keuken.

Dichter bij huis: Letland

Een aardig en goedkoop alternatief voor wie eens aan de spa  wil, is Letland. Hier krijg je West-Europese behandelingen voor Oost-Europese prijzen. De economische crisis heeft Letland hard getroffen en dit heeft de spabehandelingen veel betaalbaarder gemaakt. Van een eenvoudige massage in Riga tot een driedaags wellnessarrangement in de badplaats Jurmala, je krijgt altijd waar voor je geld. En ook vliegen naar Riga is goedkoper dan je denkt.

Overigens hebben we in eigen land ook een paar heel goede hotels met spavoorzieningen. Denk maar eens aan de kuuroorden van Fontana in Nieuweschans en Thermae 2000 in Valkenburg. Gezondheid!

← Handig voor reizigers: SMS Assistant Gave iPhone app voor New York bezoekers →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam