120 kilometer extra fietspaden in New York

Steden 15 nov 2016
120 kilometer extra fietspaden in New York

Vergeet de yellow cabs en vergeet de subway; ontdek de Big Apple vanaf nu op z’n Hollands per fiets! New York City is dit jaar bezig met een enorme uitbreiding van het fietsnetwerk in de stad door 120 kilometer aan extra fietspaden toe te voegen aan de huidige infrastructuur. Op 1 januari 2017 zal NYC’s fietsnetwerk bestaan uit bijna 1770 kilometer aan fietspaden, waarvan 640 kilometer aan beschermde paden. Perfect om op een veilige, gezonde en gemakkelijke manier de stad per fiets te verkennen!

New York ‘fietsstad’
Tussen 2010 en 2014 is het dagelijkse fietsgebruik gestegen met 68 procent. Met deze enorme toename is het belangrijk om te blijven investeren in de fietsinfrastructuur in alle de vijf wijken van New York. Op een doorsnee dag in New York maken meer dan 400.000 mensen gebruik van de fietspaden in de stad. Gemiddeld gezien ligt dit aantal nog hoger met 750.000 personen die regelmatig de fiets pakken als vervoersmiddel. Door de aanlegging van nieuwe fietspaden is het mogelijk om op een veilige en verantwoordelijke manier te fietsen door de bekende wijken als Brooklyn, Queens, de Bronx, Staten Island of over de bekende avenues in Manhattan. De ontwikkeling van meer beschermde fietspaden door DOT (Department of Transportation) sluit aan bij de toenemende interesse in fietsen in de stad en bij de vraag naar een betere kwaliteit en veiligheid van de infrastructuur in de stad.
Burgemeester De Blasio is ook zeer enthousiast over deze plannen en zegt “Onder onze Vision Zero plannen, die we eerder dit jaar hebben aangekondigd, viel een uitbreiding van zo’n 25 kilometer van het fietsnetwerk. We weten dat beschermde fietspaden, naast dat het veel veiliger is, ook meer mensen aan het fietsen brengt en voor een rustiger verkeer zorgt. Nu kunnen we met trots aankondigen dat we er klaar voor zijn om dit ambitieuze doel te overtreffen”.

Record aan fietspaden
In 2015 brak DOT een record toen het in één jaar 20 kilometer aan beschermde fietspaden construeerde. Dit jaar ligt DOT op schema om hier nog eens 30 kilometer aan toe te voegen. Eind dit jaar zal DOT het fietsnetwerk in totaal hebben uitgebreid en verbeterd met minstens 120 kilometer. Hiervan is 100 kilometer beschermd en exclusief voor fietsers. Deze fietspaden behoren tot het grootste aantal fietspaden die ooit zijn aangelegd in een jaar tijd.
“New York City blijft investeren in de infrastructuur om zo het fietsen veiliger en toegankelijker te maken voor New Yorkers”, aldus Daniel Zarrilli, Chief Resilience Officer en Senior Director of Climate Policy and Programs van de stad New York. “De plannen van DOT om fietspaden uit te breiden als onderdeel van het nieuwe Strategic Plan, ondersteunt onze OneNYC doelen om duurzame transportopties uit te breiden en de uitstoot van CO2 met 80 procent te verminderen in 2050.”

Citi Bike
Sinds de start in 2013 heeft Citi Bike, het openbare fietssysteem van New York, een belangrijk aandeel gehad in de toenemende interesse in fietsen in New York. Op meerdere centrale plekken in de stad staan de bekende Citi Bikes die men tegen een bepaald tarief kan huren. In drie jaar tijd zijn er meer dan 32 miljoen Citi Bike ritjes gemaakt. Motivate, de eigenaar van Citi Bike, is momenteel bezig met het opzetten van nieuwe vestigingen in Brooklyn en bereikte vorige maand een nieuw record van meer dan 60.000 fietsers op één dag. In 2016 zijn er al negen miljoen fietsritjes gemaakt met het systeem en de verwachting is dat volgende maand het jaarlijkse record van 10 miljoen ritten van 2015 verbroken gaat worden.

← 2016 is een recordjaar voor New York City Voortaan ook 's nachts met de Londense metro →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam